Sosun – Ortakavak Köyü Şenlikleri

Şenlikler, festivaller, şölenler yapıldığı, köy, kaza ve şehirlerin tanıtımında, insani güzelliklerin ortaya konmasında, hızlı bir göç yaşayan ülkemizde bu vesile ile bir araya gelen yöre insanları arasında birlik ve beraberliği sağlamada, o yörenin somut ve somut olmayan kültürel değerlerinin ortaya konmasında önemli rolü olmaktadır.

Ağırnas, Develi, Gesi, Gömürgen, İncesu, Yahyalı gibi köy ve kazalarımızda o yörenin meşhur olmuş bir özelliği ele alınarak festivaller, şölenler yapılmaktadır. Bu vesile ile de bu festival ve şenliklerin yapıldığı yerler dikkatleri çekmekte ve buralara insanımızın ilgisi artmaktadır. Bu vesile ile belediyelerimizin de yakın ilgisiyle köylerimizin yolları yapılmakta ayrıca modern şenlik yerlerinin yapımının ilk adımları atılmaktadır. Bildiğimiz kadarıyla Ramazan Bayramı’nın 3.günü Develi’ye bağlı Epçe Köyü’nde de “Pilav Şenliği “ yapılacaktır.Demek ki bu festivaller ve şenlikler, yapıldığı yerlerin kimliğini ortaya çıkardığı gibi aynı zamanda yolların yapılması, şenlik alanlarının belirlenmesi ve hazırlanması, insanların rahat etmesi için gölgeliklerin dikilmesi, hâsılı sosyal hayatı zenginleştiren tesislerin kurulması, baskın kültür karşısında unutulmaya yüz tutan eğlence kültürümüzün nice güzelliklerin ortaya çıkmasında ve âşıklarımızın, sanatçılarımızın hünerlerini icrada yeni alanlar bulması bakımından da önem kazanmaktadır.İşte geçtiğimiz pazar günü Tomarza’ya bağlı eski adıyla Sosun yeni adıyla Ortakavak köyünde de üçüncü defa “3.Geleneksel Sosun Ayran Şenliği” yapıldı.

İlki, üç yıl önce Sosun köyü Yardımlaşma Derneği’ni kuran Kamil Boyraz tarafından gerçekleştirilmişti. Bu yıl ki şölende ise şölen ağası Astsubay Ali Karademir, Sosun Dernek Başkanı Nuri Özdin, köy muhtarı Nizamettin Aksoy ve yardımcıları ellerinden gelen gayreti göstererek şölenin daha güzel ve amacına uygun olarak geçmesi için mücadele verdiler. Güzel bir dayanışmanın örneğini sergilediler.Bu şölende program şöyle özetlenebilir. Konuşmalar, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Mehter Bölüğü gösterisi, Âşıklardan sunumlar, pilav-ayran ve meyve ikramı, plaketlerin takdimi, çocuklar arası ip çekme ve sandalye oyunları, THM Ses Yarışması, Halay gösterisi…Sosun tarihi derinliği olan bir köydür.

Bir hayli eğitim görmüş, gençleri, ülkemizin bazı yerlerinde değerli iş adamları ve politikacı yetişmiştir.Böyle anlamlı ve yoğun bir programın uygulanmasında köylünün de güzel çadırlar kurarak çoğunluğu Kayseri’den gelen köylülerin bu zevki birlikte paylaşmaları ve güne bir zenginlik katmaları da gerçekten önemli bir davranış biçimidir.Bu tür organizeler ilgi gördükleri sürece önem arz eder, süreklilik kazanır. Sosunluların bu konuda üzerlerine düşen görevi çok iyi yaptıkları bir gerçektir. Hem katılımları, hem gösterilere iştirakleri ve hem de ortaya konan güzellikleri paylaşımlarını çok önemsiyoruz.Bu şölenlerde görev bölüşmeleri de önemlidir. Biz buna içinden çıktıkları Sosun Köyü toprağı ile ödeşme diyoruz.

Mesela yarışmaya katılan çocuklara Yüksel Kalkan’ın hazırladığı Sosun Köyü-II, İbrahim Özdin’nin hazırladığı: Ortakavak Sosun Köyü Vefat Edenleri kitapları ile tişört hediyeleri, köyün futbol takımı  Sosunspor  adına Ertuğrul Boyraz’a Fatih Karademir’e plaket verilmesi, onca insana pilav-kavurma hazırlayan Talat Kalkan ve İlhan İşçi ustaların hem hamaratlıkları ve hem de tevazularını  hayırla yad etmeliyiz. Emektar Âşık Mahrumi ile Çobanoğlu ile THM sanatçısı Yıldırım Beyazıt’ın katkılarını da nasıl unutabiliriz?Bu güzel organizeye biz Kayseri Develiler Derneği olarak yönetim kurulu üyelerimizle birlikte katıldık. Nasıl katılmayalım ki Yüksel Kalkan kardeşimizin davetiyesi dernek masamızı süslemişti!

Alana vardığımızda Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu ve arkadaşlarının önceden geldiğini gördük. Daha sonra İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Toymuş ile Kayseri’den ve çevre illerden, ilçelerden, köylerden bir hayli ziyaretçinin katılımını müşahede ettik. Belediye başkanının çadırları tek tek ziyaret etmesi doğrusu bir incelikdi!Açıkça belirtmeliyiz ki güzel bir şölen izledik ve çok da iyi ağırlandık. Ancak gelecekte yapılacak programlar için bazı gördüğümüz eksiklikleri de belirtmeden geçemeyeceğiz. Bunlardan birincisi Kutlama Komitesi’nin ayrı bir çadırı olmalı ve çadırın üzerine de “Kutlama Komitesi” yazılmalı, ikincisi Köy Ağası folklorik kıyafetini mutlaka giymeli ve böylece “Ağa” olduğu belli olmalı, üçüncüsü mutlaka o günün yazılı bir programı ve sunucusu belli olmalı, dördüncüsü mutlaka bu sunumda kısa da olsa köy hakkında bir bilgi verilmeli, köyün içinden çıkan ve köye gelen ünlüler tanıtılmalıdır. İşin bize en önemli konularından biri yemeklerin sunumudur ki kutlama komitesindeki kişiler yemek dağıtmamalıdır. Onu gençler üstlenmelidir.

Bu tür organizeleri önemsiyoruz. Sosun’un da yeniden adına kavuşmasını diliyor, bu organizeyi başlatan ve yürüten arkadaşlarımızı kutluyoruz. Uzun yıllar gelişerek devamını diliyoruz.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için buraya tıklayın